چرا قیمت گران ترین چای دنیا از طلا هم بالاتر است؟
به گزارش مجله کالارنا، چای کمیاب دا هونگ پائو (Da Hong Pao) که از شکاف صخره کوه های وویی در چین برداشت می گردد، گران ترین چای دنیا است.
چای از محبوب ترین نوشیدنی ها در سراسر دنیا است و از این جهت، انواع چای با روش های دم آوری متعدد وجود دارد. چینی ها چای سیاه را بیشتر دوست دارند و ژاپنی ها چای های سبز مثل ماچا و گیوکورو (Gyokuro) را ترجیح می دهند. مردم بریتانیا عاشق یکی از انواع فاخر این نوشیدنی، یعنی چای ارل گری (Earl Grey) هستند؛ هندی ها، چای را با ادویه دوست دارند و اغلب ایرانی ها، طعم چای سرگل بهاره اعلا که از مزارع چای شمال کشور می آید را با هیچ چیز عوض نمی نمایند.
در این میان، نوعی چای به نام دا هونگ پائو (Da Hong Pao) وجود دارد که از انواع چای اولانگ (Oolong) است و در منطقه وویشان یا وویی (Wuyi) در استان فویجان (Fujian) چین می روید. قدمت این نوع چای را به سلسله کینگ (دودمان پادشاهی چین از سال 1368 تا سال 1644 میلادی) نسبت می دهند و بنا بر قولی، برگ های آن از گیاهانی با عمر بیش از 300 سال برداشت می شود (البته گیاه مادر، هزاران سال عمر دارد). از این جهت و به دلیل کیفیت بالا، به پادشاه چای نیز معروفیت دارد.
این چای کمیاب و اصیل چینی که با عنوان ردای قرمز بزرگ (Big Red Robe) نیز نامیده می شود، در واقع، نوعی چای سنگی وویی با رایحه منحصربه فرد ارکیده و طعمی شیرین و ماندگار است؛ به طوری که بر اساس ادعایی، بعد از 9 بار دم کردن نیز طعم ملایم، غنی و مجذوب کننده آن حفظ می شود و پس از نوشیدن، این طعم در دهان باقی می ماند.
از آن جایی که چای دا هونگ پائو در شکاف تخته سنگ های کوهستانی کوه وویی رشد می نماید، این نوع پرورش در میان صخره های سنگی، طعمی معدنی و به عبارتی، طعم سنگ (rock taste) را به آن می بخشد. رنگ چای خشک دا هونگ پائو نیز قهوه ای مایل به سبز است و پس از دم کشیدن به رنگ نارنجی روشن و شفاف می رسد.
قیمت این چای از سایر انواع این نوشیدنی پرطرفدار، بسیار بالاتر تخمین زده می شود؛ چراکه برگ های چای دا هونگ پائو، در شرایط کاملا طبیعی و خاکی منحصربه فرد رشد می نماید. از سوی دیگر و علاوه بر منطقه حفاظت شده طبیعی، چای دا هونگ پائو در اندازه بسیار کمی پرورش داده می شود و این امر، قیمت چای را بالاتر می برد. گفته می شود که هر گرم از این چای اصیل و کمیاب چینی حدود 1400 دلار و هر قوری آن، بیش از 10 هزار دلار به فروش می رسد؛ در واقع، قیمت آن تقریبا 30 برابر یک گرم طلا است. بر این اساس و به دلیل محصول کم و قیمت بالا، خانواده های کم عایدی و طبقه میانه، قادر به نوشیدن چای دا هونگ پائو نیستند.
قیمت بسیار بالای چای منحصربه فرد چینی را در دو عامل کلی معرفی می نمایند؛ اول اینکه برای حفظ زیست بوم منطقه، تمام زمین ها را نمی توانند به رشد چای اختصاص دهند. گفته می شود که در این منطقه حفاظت شده، چندین آبشار در حال خشک شدن است و مقامات محلی اندازه زراعت و رشد چای را به شدت زیر نظر دارند.
دومین دلیل گرانی چای دا هونگ پائو به عرضه کم و محدود این محصول بر می شود؛ برای کیفیت بهتر و بالاتر، برگ های این چای تنها یک بار در سال و آن هم در فصل بهار چیده می شوند و ازاین رو، علاقه مندان ثروتمند این نوع چای چینی، همواره در صف انتظار قرار دارند. به عبارت دیگر، گفته می شود که تنها 6 بوته در محیط رشد منحصربه فرد (روی صخره ای شیب دار) موجود است و ازاین رو، خروجی چای این گیاهان نیز بیش از چندصد گرم نیست.
بنا بر ادعایی، چای اصیل و گران قیمت چینی فواید بسیاری نیز برای بدن دارد و به واسطه آمینو اسیدهای ضروری، آنتی اکسیدان ها و ویتامین C، سلامت انسان را بهبود می بخشد. یاری به گردش خون، کاهش اثرات مضر سیگار و نوشیدنی های الکلی، کاهش وزن، بهبود سلامت پوست و تسکین سرفه از جمله فوایدی است که برای این نوع چای برمی شمرند.
به دلایل گوناگونی که همگی حاکی از خاص بودن این چای است، امروزه دا هونگ پائو را به صورت مصنوعی و با حفظ ویژگی های چای اصلی نیز پرورش می دهند. این نوع چای مصنوعی، از چای اصلی بسیار مقرون به صرفه تر عرضه می شود و بر اساس کیفیت، قیمت آن نیز متغیر خواهد بود.
درباره گران ترین چای دنیا چقدر می دانید؟ تابه حال این نوع چای را امتحان نموده اید؟ لطفا دیدگاه و تجربه ارزشمند خود را با خبرنگاران وکاربران آن به اشتراک بگذارید.
منبع: کجارو / thechinateapot.co.uk / teavivre.com / independentpersian.com / روزیاتو