اندونزی و ویتنام، کشورهای پیشرو در حوزه اقتصاد دیجیتال
به گزارش مجله کالارنا، گوگل در تازه ترین گزارش خود به وضعیت اقتصاد دیجیتال آسیای جنوب شرقی پرداخته و با اشاره به اندونزی و ویتنام به عنوان دو کشوری که بالاترین رشد را در منطقه در زمینه جذب کاربر اینترنت، تلفن همراه و... داشته اند، عنوان نموده است که حجم اقتصاد دیجیتال آسیای جنوب شرقی در امسال، برای نخستین بار از مرز 100 میلیارد دلار گذشته است. این گزارش همچنین نشان می دهد که این رقم نسبت به سال گذشته رشدی 39 درصدی داشته است.
برای دیدن زیباترین جزیره اندونزی با تور بالی همراه شوید.
360 میلیون کاربر آنلاین در آسیای جنوب شرقی
البته این نخستین بار نیست که منطقه آسیای جنوب شرقی مورد توجه گوگل قرار گرفته و به مطالعاتی درباره آن پرداخته است. در واقع این غول جهانی فناوری از سال 2016 تاکنون هر سال یک گزارش سالانه از شاخص های مختلف فناوری اطلاعات و آی سی تی در این منطقه ارائه می دهد. مشابه این گزارش برای نخستین بار در سال 2016 منتشر شد و در قالب آن، 6 بازار بزرگ منطقه آسیای جنوب شرقی در 5 شاخص از جمله سفر و گردشگری آنلاین، رسانه های آنلاین و همچنین سرویس های اقتصادی دیجیتال مورد ارزیابی قرار گرفتند. گوگل برای انتشار این گزارش با مؤسسات و شرکت های دیگری همچون هلدینگ Temasek و شرکت Bain & Company نیز همکاری داشته است.
طبق گزارش گوگل، اقتصاد این منطقه را اینترنت تغییر داده است به گونه ای که حالا دیگر اقتصاد دیجیتال این منطقه 100 میلیاردی شده و انتظار می رود تا سال 2025 حدود 3 برابر گردد درحالی که این رقم در سال 2015 حدود 32 میلیارد دلار بوده است.
بخش زیادی از این پیشرفت به ضریب نفوذ اینترنت در این منطقه مربوط می گردد؛ ضریب نفوذی که حالا دیگر نزدیک به اروپا و امریکای شاقتصادی شده است. همچنین درحالی که کل جمعیت جهان حدود 8 میلیارد نفر و تعداد کاربر اینترنت در جهان رقمی حدود 4 میلیارد و 500 میلیون نفر است، آسیا بخش عمده ای از این کاربران را در دل خود جای داده است. در آسیا با جمعیت 4 میلیارد و 242 میلیون نفری، حدود 2 میلیارد و 300 میلیون کاربر اینترنت وجود دارد که 360 میلیون نفر از این جمعیت آنلاین در آسیای جنوب شرقی سکونت دارند.
افزایش جمعیت آنلاین، عامل رشد اقتصاد دیجیتال
اقتصاد دیجیتال آسیای جنوب شرقی در سال گذشته ارزشی معادل 72 میلیارد دلار داشت و انتظار می رود این رقم تا سال 2025 ارزشی 300 میلیارد دلاری داشته باشد. در واقع در امسال میلادی ارزش اقتصاد دیجیتال آسیای جنوب شرقی معادل 3.7 درصد از فراوری ناخالص ملی این منطقه (GDP) بوده است که این رقم نسبت به سال 2015 رشدی 1.3 درصدی داشته است و انتظار می رود این رقم تا سال 2025 رشدی 8 درصدی داشته باشد.
اما چرا اقتصاد اینترنت این منطقه رشدی پیوسته و چشمگیر دارد و چه عواملی زمینه ساز بروز این اتفاق شده اند؟ پاسخ را می توان در جمعیت آنلاین روبه رشد منطقه آسیای جنوب شرقی یافت. لازم به ذکر است در ژوئن 2018 تعداد کاربران اینترنت در 6 بازار بزرگ آسیای جنوب شرقی یعنی سنگاپور، ویتنام، تایلند، مالزی، اندونزی و فیلیپین بیش از 350 میلیون نفر است که این رقم نسبت به سال 2015 حدود 90 میلیون نفر افزایش داشته و در امسال میلادی نیز تاکنون 10 میلیون کاربر جدید برای نخستین بار آنلاین شده اند.
نکته جالب دیگر اینکه 90 درصد از این جمعیت آنلاین به وسیله تلفن همراه خود به وب سایت های مورد نظرشان دسترسی پیدا می نمایند. باید گفت که علاقه مندترین کاربران اینترنت همراه جهان در این منطقه قرار دارند طوری که در ایستگاه اتوبوس یا مترو سنگاپور، کوالالامپور، بانکوک، مانیل یا جاکارتا، افراد زیادی را می بینید که در حال استفاده از تلفن همراه هستند. همچنین جالب است بدانید که میزان خرید آنلاین به وسیله تلفن همراه در جامعه شهرنشین این منطقه 6 برابر سایر نقاط جهان است و این رقم برای جوامع روستایی هم به 2 برابر روستاهای سایر نقاط جهان می رسد.
همچنین در امسال حدود 40 میلیون کاربر آنلاین از سرویس های On-demand یعنی سرویس هایی همچون سفارش غذای آنلاین یا حمل و نقل آنلاین در منطقه آسیای جنوب شرقی بهره گرفته اند که این رقم نسبت به سال 2015 حدود 8 میلیون نفر بیشتر شده و رشد داشته است.
افزایش ارتباط های اینترنتی در آسیای جنوب شرقی همچنین زمینه ساز توجه بیشتر کاربران به سرویس های اقتصادی دیجیتال در این منطقه شده است به گونه ای که در سال 2019 میزان پرداخت های آنلاین به ثبت رسیده در این منطقه، حدود 600 میلیارد دلار بوده و با توجه به روند روبه رشد جمعیت آنلاین این منطقه، محققان در تازه ترین گزارش گوگل یادآور شده اند که تخمین زده می گردد این رقم تا سال 2025 میلادی از مرز یک تریلیون دلار نیز عبور کند که پیشرفتی چشمگیر محسوب می گردد. این بدان معناست که تقریباً یک دلار از هر 2 دلاری که در منطقه آسیای جنوب شرقی خرج می گردد، به صورت دیجیتالی خواهد بود.
تجارت الکترونیک، کلید رشد اقتصاد دیجیتال
یکی از حوزه هایی که در رشد اقتصاد دیجیتال آسیای جنوب شرقی رشدی چشمگیر داشته، تجارت الکترونیک (e-commerce) است به گونه ای که میزان تجارت الکترونیک در این منطقه اکنون به 38 میلیارد دلار رسیده است که این رقم نسبت به سال 2015 که عددی معادل 5.5 میلیارد دلار بوده، بسیار بزرگ است و رشدی چشمگیر نشان می دهد. در منطقه آسیای جنوب شرقی در حال حاضر شاهد حضور 150 میلیون خریدار آنلاین هستیم که همین موضوع در رشد تجارت الکترونیک بسیار تأثیرگذار است.
گفته می گردد که سریع ترین و بالاترین رشد اقتصاد دیجیتال در آینده نیز به بخش تجارت الکترونیک مربوط خواهد بود و به همین دلیل انتظار می رود ارزش این بخش تا سال 2025 در منطقه آسیای جنوب شرقی به 150 میلیارد دلار برسد.
اما کدام کشورها در منطقه آسیای جنوب شرقی سهم بیشتری از رشد اقتصاد دیجیتال دارند؟ در پاسخ باید گفت اندونزی و ویتنام در زمینه رشد در اقتصاد دیجیتال با رشد سالانه 40 درصدی در منطقه پیشرو هستند و خوش درخشیدند. این رقم رشد سالانه برای دیگر کشورهای این منطقه ازجمله مالزی، تایلند، سنگاپور و فیلیپین 20 تا 30 درصد است.
در گزارش گوگل آمده است ویتنام یکی از سریع ترین رشدهای اقتصاد دیجیتال را در منطقه آسیای جنوب شرقی دارد و در این میان تجارت الکترونیک نقشی جدی ایفا می نماید. حجم اقتصاد دیجیتال ویتنام در سال 2019 با رشد 38 درصدی سالانه نسبت به سال 2015، به 12میلیارد دلار رسیده است و 5 درصد از فراوری ناخالص ملی این کشور به اقتصاد دیجیتال مربوط می گردد.
ویتنام همچنین سریع ترین رشد را در پرداخت های موبایلی دارد که نسبت به سال گذشته رشد 24 درصدی نشان می دهد. البته باید گفت که در حوزه پرداخت های موبایلی، چین در آسیا پیشتاز است به گونه ای که 86 درصد جمعیت این کشور از این سرویس ها استفاده می کننند و بعد از آن تایلند واقع شده است که 67 درصد از جمعیت آن پرداخت موبایلی انجام می دهند.
آسیای جنوب شرقی بهشت استارتاپ ها
در گزارش گوگل آمده است آسیای جنوب شرقی برای استارتاپ هایی که به دنبال سرمایه گذارهای جدید هستند هم به یک بهشت تبدیل شده چرا که این شرکت های نوپا پیروز شده اند در 4 سال گذشته، بیش از 37 میلیارد دلار سرمایه جذب نمایند. باید گفت در نیمه نخست سال 2019 میزان سرمایه جذب شده توسط استارتاپ ها حدود 7.6 میلیارد دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 7 درصد بیشتر بوده است. البته باید گفت استارتاپ هایی که در زمینه تجارت الکترونیک و سرویس های ride-hailing (پلتفرم هایی که ارتباط بین مسافران و رانندگان محلی را تسهیل می نمایند) در جذب سرمایه در آسیای جنوب شرقی پیشتاز هستند.
منبع: ایران آنلاین