نگاهی به تطور فنون بدیعی ما را از کندوکاو برای یافتن مثال های بدیعی بی احتیاج می نماید
به گزارش مجله کالارنا، به گزارش خبرنگاران ، رمضان رضایی، استاد پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، به تازگی کتابی با موضوع فنون و صنایع بدیعیان، با همکاری نشر پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی منتشر نموده است. این کتاب که نگاهی به تطور فنون بدیعی نام دارد، به موضوع تغییرات صنایع بدیعی در طول زمان و دوره های مختلف می پردازد. به بهانه انتشار این کتاب، گفت وگوی کوتاهی با رمضان رضایی داشته ایم که در ادامه می خوانید.
رمضان رضایی در آغاز کمی درباره بدیع در ادبیات عربی و تفاوت آن با مفهوم صنایع بدیعی در ادبیات فارسی شرح داد و گفت: بدیع یکی از علوم سه گانه بلاغت است و شامل فنون لفظی و معنوی می گردد و برای تحسین و زیبا ساختن کلام از لحاظ لفظ و هم از لحاظ معنا به کار می رود. باید بگویم حدود یازده قرن از وضع اولیه اصول و قواعد این صنایع می گذرد. این را هم باید بدانیم که صنایع بدیعی در ادب فارسی به ویژه در بلاغت قدیم فارسی همان بدیع در ادب عربی است یا به بیان دیگر ماخوذ از زبان عربی است.
وی در ادامه با اشاره به موضوع کتاب، یعنی سیر تحول صنایع بدیعی درباره بازه آنالیز شده گفت: بازه مورد آنالیز از آغاز پیدایش تا دویست سال پیش را شامل می گردد و حدود هزار سال تحول بدیع را در بر می گیرد.
نویسنده کتاب نگاهی به تطور فنون بدیعی در بخش دیگر صحبت هایش در پاسخ به سوال از آنجایی که قرار است در این کتاب با تغییرات صنایع بدیعی آشنا شویم، مطالعه کتاب هایی از گذشتگان که در این فن تالیف شده است، لازم است. لطفا کمی درباره منابع خود برای خوانندگان بگویید. به منابع پژوهشی کار خود اشاره نمود و گفت: در این کتاب، منابع مورد آنالیز با کتاب البدیع عبدالله بن معتز آغاز می گردد و با سایر منابع از قبیل نقد الشعر و نقد النثر قدامه بن جعفر، الصناعتین ابوهلال عسکری، العمده ابن رشیق قیروانی، دلائل الاعجاز عبدالقاهر جرجانی، نهایه الایجاز فخر رازی، مفتاح العلوم سکاکی، تحریر التحبیر ابن ابی الاصبع و کتاب انوار الربیع ابن معصوم مدنی ادامه می یابد.
رمضان رضایی در ادامه درباره ضرورت کند وکاو در متون ادبی برای آنالیز این صنایع بدیعی شرح داد: یکی از ویژگی های این کتاب این است که منابعی که از آنان برای تالیف کتاب نگاهی به تطور فنون بدیعی از آنان بهره بردیم، از متون ادبی شاهد مثال ذکر نموده اند و به کندوکاو در آن ها پرداخته اند و ما را از مراجعه بی احتیاج نموده اند.
رمضان رضایی در بخشی دیگر از صحبت هایش به تغییرات صنایع بدیعی و به وجود آمدن بعضی صنایع اشاره نمود و گفت: در دوره معاصر یک سری صنایع نو نیز از طریق بدیعیان وضع شده است؛ اما در این کتاب به صنایع نو پرداخته نشده است.
نویسنده کتاب نگاهی به تطور فنون بدیعی در آخر به چالش هایش در تالیف این کتاب پرداخت و گفت: چالش اصلی در این کتاب اصطلاحات بدیعی متعدد و گوناگون بود که از یک بلاغی به بلاغی دیگر فرق می کرد. تعدد تعاریف نیز از دیگر چالش ها بود.
کتاب نگاهی به تطور فنون بدیعی به قلم رمضان رضایی تالیف شده است و نشر پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی آن را در 266 صفحه و با قیمت 58هزار تومان منتشر نموده است.
منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران