احتمال تزریق دوز سوم واکسن کرونا از آبان

به گزارش مجله کالارنا، حدودا 81درصد از کل واکسن های تزریق شده در ایران سینوفارم است و حالا با انتشار تحقیقاتی مبنی بر ایمنی پایین این واکسن به ویژه در میان سالمندان، نگرانی هایی از افزایش بستری و مرگ ومیر با توجه به فرایند افزایشی ابتلا در کشور رقم خورده است؛ هر چند که به تأکید کارشناسان حوزه واکسن، کم کیفیت ترین واکسن ها هم در کاهش ابتلای شدید و مرگ افراد مؤثر است.

احتمال تزریق دوز سوم واکسن کرونا از آبان

به گزارش روزنامه همشهری، حالا با اعلام کیفیت واکسن های تزریق شده و از سوی دیگر، جهش های بعدی کرونا، سازمان بهداشت دنیای تزریق دوز سوم را توصیه کرده است. بر اساس اعلام مقامات این سازمان حتی برای واکسن های قوی تر هم تزریق دوز سوم منجر به افزایش ایمنی می شود؛ هر چند که تزریق دوز سوم برای واکسن های فایزر و مادرنا هم از مدت ها پیش در برخی کشور ها شروع شده است و تاکید بر تزریق دوز سوم تنها شامل سینوفارم نمی شود.

تزریق دوز سوم یا بوستر در ایران برای کادر درمان شروع شده و در برخی استان ها هم نیرو های درمان دوز سوم را دریافت کرده اند. بر همین اساس اعلام شده برای کادر درمانی که دوز اول و دوم، سینوفارم، بهارات یا برکت دریافت کرده اند، دوز سوم را سینوفارم یا پاستوکووک پلاس تزریق می شود و برای آن ها که آسترازنکا یا اسپوتنیک وی دریافت کرده اند، دوز سوم، آسترازنکا یا پاستوکووک پلاس تزریق می شود.

محمد شریفی مقدم، دبیر کل خانه پرستار، درباره تزریق دوز سوم به کادر درمان می گوید که سازوکار تزریق دوز سوم واکسن کرونا به کادر درمان فراهم شده و قرار بود در هفته گذشته در تهران شروع شود، اما هنوز خبری نشده و به احتمال زیاد از این هفته شروع می شود. واکسن هایی که قبلا در ایران تزریق شده بود، در دسترس است و مسئله ای از نظر تامین واکسن وجود ندارد.

به گفته او نخستین گروه از کادر درمان بهمن سال گذشته واکسینه شدند و اگر از تاریخ تزریق دوز دوم شان در نظر گرفته شود، تا به امروز بیش از شش ماه از زمان تزریق شان گذشته است؛ بنابراین لازم بود که دوز سوم تزریق شود.

به گفته شریفی مقدم بیشترین واکسنی که برای کادر درمان تزریق شد، واکسن سینوفارم بود؛ چرا که اسپوتنیک وی تنها برای مدت کوتاهی وارد کشور شد و دیگر خبری از محموله های بعدی نشد. آسترازنکا هم عوارض زیادی داشت و در نهایت اغلب کادر درمان سینوفارم تزریق کردند. او تأکید می کند که برای تزریق دوز سوم مسئله ای وجود ندارد، محدودیتی هم اعمال نشده و تمام نیرو های درمان، یعنی گروه پرستاری و پزشکان، دوز سوم را تزریق خواهند کرد.

احتمال تزریق دوز بوستر از اول آبان

ماجرای تزریق دوز سوم تنها به گروه درمان محدود نمی شود. روز گذشته محمدمهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیردار وزارت بهداشت، در نشست خبری به ماجرای تزریق دوز سوم برای جمعیت عمومی اشاره کرد و گفت که قرار است مطالعات گسترده ای درباره واکسن سینوفارم صورت گیرد و پس از جمع آوری و مقایسه این مطالعات، برای تزریق دوز سوم یا بوستر برای افراد بالای 60 سال تصمیم گیری می شود.

صحبت های این مسئول در وزارت بهداشت در شرایطی است که مجید مختاری، عضو کمیته علمی کشور کرونا می گوید: تزریق دوز سوم برای کسانی که سینوفارم تزریق کرده اند از سوی کمیته فنی مورد تأیید قرار گرفته و احتمالا با صدور مجوز از سوی کمیته ملی واکسن، تزریق دوز سوم از ابتدای آبان، برای گروه های پرخطر شروع می شود.

با این حال مسعود یونسیان، رئیس کمیته راهبری مطالعات واکسیناسیون وزارت بهداشت، تأکید می کند که به پیشنهاد سازمان بهداشت دنیای تمام افراد بالای 60 سال، نه فقط آن ها که سینوفارم تزریق کرده اند، بلکه برای سایر واکسن ها هم باید دوز سوم تزریق شود. او به ایسنا می گوید: توصیه هایی مبنی بر تزریق دوز بوستر پس از شش ماه وجود ندارد، اما انتظار می رود که بیشتر افرادی که واکسینه شدند، اثر واکسن شان حداقل تا شش ماه به جای مانده باشد و عدد شش ماه را باید به عنوان کف در نظر گرفت و می تواند بیشتر هم شود.

سازمان بهداشت دنیای هفته گذشته اظهار داشت که دوز سوم برای واکسن های سینوواک و سینوفارم نباید به عنوان دوز تقویتی به شمار رود بلکه جزو دوره اصلی واکسیناسیون باید در نظر گرفته شود.

فرایند ابتلا به کرونا در ایران از اواسط هفته گذشته صعودی شده، این در حالی است که آمار واکسیناسیون تا ظهر روز گذشته، بالای 71میلیون دوز بوده است، اما افزایش بیش از 60درصدی تعداد مبتلایان نسبت به روز های قبل از آن، احتمال وقوع پیک ششم را بالاتر برده است؛ اتفاقی که می تواند به دلیل کاهش اثربخشی واکسن هایی ازجمله سینوفارم و افزایش موارد ابتلای حاد و فوتی باشد. همین مسئله سبب شده تا تزریق دوز سوم وارد مرحله جدی تری شود. بر اساس گزارش های منتشرشده هم اکنون کشور های شیلی، ایسلند، ترکیه، جمهوری دومینیکن، صربستان، سنگاپور، بلژیک، امارات و فرانسه، جزو کشور هایی هستند که تزریق دوز سوم را شروع کرده اند.

سینوفارم در دسترس ترین واکسن بود

مجید مختاری، عضو کمیته ملی واکسن کرونا، در توضیح بیشتر درباره تأثیرگذاری واکسن سینوفارم که ضرورت تزریق دوز سوم را بالا برده، می گوید: با وجود مطالعات اجرا شده درباره اثربخشی کمتر واکسن سینوفارم نسبت به دیگر واکسن های دنیا تا به امروز گزارشی مبنی بر ایجاد مشکل در فرایند ایمنی زایی ایرانیان اعلام نشده است. همان طور که در دنیا از واکسن های متفاوتی استفاده شد، در ایران هم با توجه به در دسترس بودن این واکسن، بالاترین مقدار تزریق با سینوفارم انجام شد. سینوفارم در بسیاری از کشور ها تزریق شده و سازمان بهداشت دنیای آن را تأیید کرده است.

او در پاسخ به نقدها واردشده نسبت به تزریق سینوفارم به سالمندان با توجه به کارایی پایین آن می گوید: با افزایش سن، حساسیت بدن و سیستم ایمنی آن نسبت به واکسن کاهش پیدا می کند. بسیاری از واکسن ها ازجمله سینوفارم برای افراد 60سال به بالا، تأثیرگذاری کمتری دارد، اما به معنی صفربودن ایمنی زایی نیست بلکه درصدش نسبت به واکسن های دیگر کمتر است.

به گفته او تزریق دوز بوستر با هدف تحریک سیستم ایمنی بدن برای دو شاخه اصلی ایمنی زایی یعنی آنتی بادی ها (پادتن ها) و سلولار (ایمنی سلولی) انجام می شود.

به گفته این عضو کمیته فنی واکسن درباره سینوفارم مطالعات واضحی برای تعیین فاصله زمانی دوز دوم و سوم وجود ندارد: ما منکر ضعف های سینوفارم نسبت به سایر واکسن ها نیستیم، اما تزریق آن سودمند است. به همین دلیل تزریق دوز سوم سینوفارم در کمیته فنی مطرح شده و به کمیته های بالادستی برای کادر درمان و سالمندان و افرادی با ضعف ایمنی ابلاغ شده است. کمیته ملی واکسن هم نسبت به تزریق دوز سوم نظر مثبت دارد و با تأیید آنها، احتمالا از ابتدای آبان، فاز سوم تزریق برای گروه های پرخطر شروع می شود.

پنج میلیون و 300 هزار نفر اولویت تزریق دوز بوستر

کیانوش دنیاپور، سخنگوی سابق سازمان غذا و دارو، هم درباره تزریق دوز سوم واکسن کرونا می گوید: مجموع افرادی که در ایران در اولویت تزریق دوز سوم قرار دارند، پنج میلیون و 300 هزار نفر شامل افراد بالای 65سال، کادر درمان و افراد مقیم آسایشگاه های جانبازان و معلولان هستند.

به گفته او بررسی ها نشان می دهد که تزریق دو دوز سینوفارم در سالمندان، ایمنی زایی کاملی نداشته و این افراد همچنان در معرض خطر قرار دارند: هیچ واکسنی حتی در مقابل واریانت کلاسیک ووهان 100درصد مانع مرگ و ابتلا نبود و این عدد درباره جهش های نو ویروس کمتر شده است، اما این که کاهش اثربخشی تنها درباره سینوفارم مطرح می شود درست نیست و از فایزر و مدرنا تا اسپوتنیک و آسترازنکا و حتی سینوواک هم با کاهش پیشگیری در تمام آیتم ها ازجمله ابتلا، بستری، مرگ ومیر و عفونت روبرو هستند.

به گفته او از همان ابتدا شعار اصلی این بود: بهترین واکسن در دسترس ترین آن است. در آن مقطع نه تن ها در ایران که با توجه به حجم تولید واکسن های چینی انتخاب بسیاری از کشور ها نمی توانست جز این واکسن باشد. قسمت اعظم واکسن تزریق شده در ترکیه، امارات، بحرین حتی برزیل و شیلی واکسن های چینی بود.

او می گوید: با توجه به این که می دانیم واکسن مشابه این واکسن در داخل کشور به نام برکت تولید شده و دیگر واکسن های داخلی هم با پلتفرم های متفاوت به تدریج در دسترس قرار می گیرند، ادامه واکسیناسیون با اولویت واکسن های ایرانی با توجه به اثربخشی آن ها منطقی تر خواهد بود و در غیر این صورت ادامه واکسیناسیون با سینوفارم موجه است.

جبران ایمنی سینوفارم با دوز سوم

مهدی ویسی، مسئول اجرایی ستاد بحران کرونا در شمال و مرکز لندن، درباره ابهاماتی که درباره واکسن سینوفارم مطرح می شود هم توضیح هایی می دهد. به گفته او مطالعات اخیری که در بحرین اجرا شده نشان می دهد که واکسن سینوفارم در جمعیت بالای 55 سال ایمنی کاملی ایجاد نکرده به همین دلیل نیاز است تا دوز سوم تزریق شود. برخی کشور ها ازجمله امارات، بحرین، ترکیه و شیلی دوز سوم را در دستور کار قرار داده اند و در کشوری مثل ترکیه برای کسانی که دو دوز سینوفارم و سینوواک را تزریق کرده باشند، دوز سوم فایزر تزریق می شود.

به گفته ویسی فاصله شش ماهه میان دوز دوم و سوم برای واکسن هایی مانند آسترازنکا و مدرناست. برای واکسن سینوفارم باید این زمان کمتر شود.

او درباره نگرانی ها از رقم خوردن پیک نو در ایران با توجه به افزایش موارد ابتلا در روز های اخیر هم می گوید: در این باره نگرانی چندانی وجود ندارد؛ چرا که در کشور انگلستان هم با وجود تزریق سه واکسن آسترازنکا، فایزر و مدرنا روزانه 40 هزار ابتلا داریم، اما از این تعداد تنها 700 مورد بستری می شوند. این آمار در موج دوم سال گذشته بیش از شش هزار نفر بود. درباره ایران هم چنین پیش بینی ای وجود دارد که با وجود افزایش موارد ابتلا، اما مقدار مرگ ومیر فرایند صعودی نگران کننده نداشته باشد؛ هر چند که برای ایجاد ایمنی در جامعه و رقم نخوردن پیک های نگران کننده نیاز است که بیش از 80 درصد افراد بالغ دو دوز واکسن را دریافت کرده باشند، اما این رقم در ایران هنوز قابل توجه نیست.

منبع: فرارو
انتشار: 19 آبان 1400 بروزرسانی: 19 آبان 1400 گردآورنده: kalarena.ir شناسه مطلب: 1918

به "احتمال تزریق دوز سوم واکسن کرونا از آبان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "احتمال تزریق دوز سوم واکسن کرونا از آبان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید