تمام بایدها و نبایدهای رژیم غذایی بیماری پارکینسون

به گزارش مجله کالارنا، بیماری پارکینسون نوعی اختلال عصبی است که بر سلول های عصبی (نورون ها) در مغز تأثیر می گذارد و منجر به لرزش، مسائل در کنترل عضلات و زوال عقل می گردد. متاسفانه هیچ درمانی برای بیماری پارکینسون وجود ندارد، اما می توان با تغییر سبک زندگی و دنبال کردن یک رژیم غذایی مناسب خطر ابتلا به پارکینسون را کاهش داد یا پیشرفت آن را کند کرد. در این محتوا از خبرنگاران مگ به آنالیز نقش رژیم غذایی در بیماری پارکینسون می پردازیم و بایدها و نبایدهای رژیم غذایی پارکینسون را به شما می گوییم.

تمام بایدها و نبایدهای رژیم غذایی بیماری پارکینسون

برترین رژیم غذایی برای بیماری پارکینسون چیست؟

به جای تمرکز بر فهرست محدودی از غذاها، الگوی غذایی را دنبال کنید که شامل موارد زیر است:

اسیدهای چرب امگا 3

مطالعات نشان می دهد که چربی های امگا 3 می توانند به بهبود عملکرد مغز و کندتر شدن روند پیشرفت پارکینسون یاری نمایند. اسیدهای چرب امگا 3 علاوه بر فواید مستقیم احتمالی برای مبتلایان به پارکینسون، می توانند به کاهش خطر ابتلا به زوال عقل و فراموشی که از علائم ثانویه پارکینسون هستند، یاری نمایند.

مواد غذایی که حاوی سطوح بالایی از اسیدهای چرب امگا 3 هستند عبارتند از:

  • ماهی های چرب شامل: ماهی خال خالی، قزل آلا، شاه ماهی، ساردین، آنچوی
  • سویا
  • لوبیا قرمز
  • دانه کتان

باقلا

موثرترین دارو برای پارکینسون لوودوپا است. از آنجایی که باقلا نیز حاوی مقادیری لوودوپا است، برخی از مردم معتقدند که می تواند به بهبود علائم پارکینسون یاری نمایند. البته هنوز تحقیقات زیادی در این باره وجود ندارد، بنابراین به طور قطعی نمی گردد از این ماده خوراکی به عنوان روشی قطعی برای بهبود و کنترل پارکینسون استفاده کرد.

غذاهای غنی از مواد مغذی برای بیماران پارکینسون

برخی از تحقیقات نشان می دهد که افراد مبتلا به پارکینسون اغلب از کمبود آهن، ویتامین B1، ویتامین C، روی و ویتامین D رنج می برند. که برخی از این کمبودها ممکن است منجر به التهاب عصبی و تخریب عصبی که از عوامل کلیدی در پارکینسون هستند، شوند.

بنابراین، افراد مبتلا به پارکینسون بهتر است که برای تامین این مواد مغذی، مواد غذایی زیر را در رژیم خود بگنجانند:

  • آهن: اسفناج، گوشت، غلات صبحانه غنی شده
  • ویتامین B1: لوبیا، عدس، نخود، لوبیا
  • ویتامین C: مرکبات، فلفل ها، توت فرنگی، کلم بروکلی و سیب زمینی
  • روی: گوشت قرمز، مرغ
  • ویتامین D: ماهی قزل آلا، لبنیات، گوشت قرمز و زرده تخم مرغ
  • کلسیم: برگ سبز یجات، سویا، لبنیات

غذاهای حاوی آنتی اکسیدان ها

رادیکال های آزاد مولکول های ناپایداری در بدن هستند که برای سلامتی بدن ضرورت دارند. با این حال، اگر عدم تعادل وجود داشته باشد و رادیکال های آزاد بیش از حد لازم وجود داشته باشد، می توانند باعث آسیب به بافت چربی، DNA و پروتئین های بدن شوند.

آسیبی که این رادیکال های آزاد ایجاد می نمایند به عنوان استرس اکسیداتیو شناخته می گردد. برخی از تحقیقات منابع معتبر، استرس اکسیداتیو را با پیشرفت پارکینسون مرتبط دانسته اند.

حال برای کنترل رادیکال های آزاد و مبارزه با استرس اکسیداتیو، احتیاج است که از یک رژیم غذایی سرشار از آنتی اکسیدان پیروی کنید.

برخی از منابع خوب آنتی اکسیدان عبارتند از:

  • زغال اخته، انگور، گیلاس، توت فرنگی و تمشک
  • گردو و آجیل برزیلی
  • ادویه هایی مانند زردچوبه
  • گیاهانی مانند جعفری
  • پودر کاکائو و محصولات تولید شده از کاکائو
  • کلم بروکلی، کنگر فرنگی، اسفناج و کلم پیچ
  • مرکبات
  • چای سبز
  • لوبیا دریایی، لوبیا سیاه و لوبیا چشم بلبلی

رژیم غذایی کتوژنیک یکی از رژیم هایی است که می توانید برای این بیماری از آن پیروی کنید. با کلیک روی لینک زیر می توانید اطلاعات جامع تری از این رژیم بخوانید.

غذاهای مضر برای پارکینسون

در کنار داشتن رژیم غذایی پارکینسون مهم است بدانید چه غذاهایی برای افراد مبتلا به پارکینسون مضر است، از جمله غذاهای مضر برای پارکینسون می توان به موارد زیر اشاره نمود:

غذاهای فوق فرآوری شده

غذاهای آماده و فرآوری شده مثل کنسروها، نوشابه ها، بیسکویت ها، چیپس ها، سوسیس و کالباس به علت استفاده از مواد نگهدارنده، قندهای مصنوعی و چربی های ناسالم، ارزش غذایی خیلی کمی دارند. از مهم ترین مشکلاتی که این غذاها برای بیماران پارکینسون ایجاد می نمایند می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • غذاهای تولید شده باعث رشد باکتری های مضری در روده می شوند. این باکتری ها می توانند به مغز آسیب بزنند و علائم بیماری پارکینسون رو تشدید نمایند.
  • این غذاها بعلاوه باعث التهاب در بدن می شوند که برای بیماران پارکینسون بسیار خطرناک است.
  • برخی از این غذاها به سختی هضم می شوند که مشکلاتی مثل یبوست و نفخ را در پی دارد.

غذاهای حاوی چربی اشباع

اگرچه تاثیر منفی چربی های اشباع شده در پارکینسون هنوز در حال مطالعه است، با این حال تحقیقات اولیه نشان می دهد که مصرف زیاد چربی در رژیم غذایی ممکن است خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.

از طرف دیگر، رژیم های غذایی سرشار از چربی اشباع شده، منجر به بیماری های مزمن مانند بیماری قلبی می شوند. بنابراین توصیه می گردد که مصرف این غذاها را در حد اعتدال نگه دارید.

غذاهای حاوی چربی های اشباع و کلسترول عبارتند از:

  • غذاهای سرخ شده
  • لبنیات پرچرب
  • فست فود
  • گوشت گاو
  • کره
  • روغن پالم دار

غذاهای جویدنی

یکی از مشکلاتی که 80 درصد بیماران مبتلا به پارکینسون تجربه می نمایند، عدم توانایی در جویدن و بلعیدن است. بنابراین باید برایشان غذاهایی را در نظر بگیرید که جویدن آن ها سخت نباشد.

ماست در رژیم غذایی بیماران پارکینسون

بسیاری از سالمندان مبتلا به پارکینسون، اغلب اشتهای خود را از دست می دهند و تمایلی به خوردن غذا ندارند. ماست یونانی یک غذای عالی برای استفاده در این شرایط است. زیرا می توانید آن را با خوراکی های حاوی مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها مانند انواع توت ها، گردو و… مخلوط کنید. علاوه بر این خود ماست حاوی پروبیوتیک است که می تواند سلامت گوارش بیماران پارکینسون را تحت کنترل داشته باشد.

میوه در رژیم غذایی بیماران پارکینسون

در بین مواد غذایی مفید برای پارکینسون، میوه ها نیز نقش مهمی دارند چرا که می توانند تامین نماینده ویتامین های مورداحتیاج برای بیماران باشند. از جمله خواصی که میوه ها برای بیماران پارکینسون دارند می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • برخی از میوه ها تمشک، آووکادو و گلابی منابع عالی فیبر هستند و به پیشگیری از یبوست یاری می نمایند. یبوست یکی از علائم رایج پارکینسون است که می تواند باعث ناراحتی و درد شدید و بعلاوه مشکلاتی در روده ها گردد.
  • برخی از میوه ها نیز مثل موز و هندوانه سرشار از منیزیم هستند. خوردن غذاهای حاوی منیزیم می تواند به کاهش گرفتگی و اسپاسم عضلانی شما یاری کند و بعلاوه می تواند اضطراب، لرزش و بی خوابی را کاهش دهد.
  • بسیاری از میوه ها سرشار از ویتامین C هستند و باید روزانه مصرف شوند. ویتامین C اثرات مثبت زیادی بر پارکینسون دارد و می تواند به کاهش علائم این بیماری یاری کند. میوه های غنی از ویتامین C عبارتند از طالبی، پرتقال، کیوی، توت فرنگی، تمشک و زغال اخته.

در نهایت

پیروی کردن از یک رژیم غذایی مناسب می تواند تاثیر به سزایی در کنترل بیماری پارکینسون جلوگیری از پیشروی آن ایفا نماید. به طور کلی رژیم غذایی برای بیماری پارکینسون باید شامل غذاهای دارای اسیدهای چرب امگا 3، آنتی اکسیدان ها، آهن، ویتامین C و D باشد. بعلاوه، بیماران مبتلا به پارکینسون باید از خوردن غذاهای مضر مانند فرآورده های پرچرب و فرآوری شده پرهیز نمایند.

برترین رژیم غذایی برای بیماران پارکینسون چیست؟

خوردن مواد غذایی مغذی، مانند میوه ها و سبزیجات، پروتئین بدون چربی، لوبیا و حبوبات، غلات کامل و آب کافی، برترین موارد برای رژیم غذایی بیماران پارکینسون هستند.

آیا تغییر در رژیم غذایی می تواند به بیماری پارکینسون یاری کند؟

با اینکه هیچ درمانی برای پارکینسون وجود ندارد، اما با ایجاد تغییرات در سبک زندگی مانند خوب غذا خوردن، ورزش و کاهش استرس می توان به کنترل بیماری پارکینسون یاری کرد.

یک بیمار پارکینسونی به چه اندازه پروتئین احتیاج دارد؟

همه افراد مبتلا به بیماری پارکینسون به حداقل 0.8 گرم پروتئین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز احتیاج دارند.

آیا قند برای پارکینسون مضر است؟

بله غذاهایی که قند زیادی دارند به طرق مختلف برای بیماران مبتلا به پارکینسون مضر هستند . زیرا شکر می تواند علائم این بیماری را تشدید کند و بعلاوه خواب شبانه بیمار را مختل کند.

منبع: medicalnewstoday | healthline

این مطلب صرفا جنبه آموزش و اطلاع رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه برطرف مسؤولیت خبرنگاران مگ را بخوانید.

منبع: دیجیکالا مگ
انتشار: 7 مهر 1403 بروزرسانی: 7 مهر 1403 گردآورنده: kalarena.ir شناسه مطلب: 2391

به "تمام بایدها و نبایدهای رژیم غذایی بیماری پارکینسون" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تمام بایدها و نبایدهای رژیم غذایی بیماری پارکینسون"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید