سیستم شوتینگ زباله چیست؟ معرفی، کاربری، مزایا، معایب و نحوه اجرا

به گزارش مجله کالارنا، زباله چه از نوع خشک و چه از نوع تر در برج ها و آپارتمان های مسکونی همواره یکی از موضوعات مورد بحث است. زباله های هر واحد مسکونی مسائل عمده ای از جمله آلودگی مشاعات و سر و صدای اضافی را در پی دارد. سیستم شوتینگ زباله که به منظور رفع کردن تمامی این مسائل طراحی و نصب می گردد، علاوه بر خلاص کردن برج ها و آپارتمان ها از دردسرهای مربوط به دفع زباله، گام بلندی در جهت مدیریت کارآمد زباله و بازیابی آن به شمار می رود. در این مطلب با معرفی کامل سیستم شوتینگ زباله، آنالیز مزایا، معایب و نحوه کارکرد آن با ما همراه باشید.

سیستم شوتینگ زباله چیست؟ معرفی، کاربری، مزایا، معایب و نحوه اجرا

سیستم شوتینگ زباله امروزی

اگرچه چند سالی بیشتر نیست که استفاده از سیستم شوتینگ زباله در بسیاری از ساختمان ها و برج ها رواج پیدا نموده است اما استفاده از این سیستم ها سابقه دور و درازی دارد. سیستم های شوتینگ زباله قدیمی کارکرد بسیار ساده ای داشتند و تنها از سه بخش دریچه، مجرای دفع زباله و مخزن گردآوری زباله تشکیل می شدند و استفاده از آن ها مسائل و معضلات خود را در پی داشت.

عدم امکان تمیز کردن سیستم و متعاقباً وارد شدن بوی نامطبوع به فضای داخل ساختمان یکی از مسائل بسیار جدی سیستم های شوتینگ زباله قدیمی بود، اما امروزه با ورود سیستم های زباله بسیاری از نقاط اضافه مربوط به سیستم های قدیمی رفع شده است. سیستم های شوتینگ زباله جدید به سیستم شستشوی اتوماتیک، عایق صدا و سیستم تهویه کارآمد مجهز شده اند.

سیستم شوتینگ زباله چگونه کار می نماید؟

تمامی سیستم های شوتینگ زباله کارکرد مشابه با یکدیگر دارند و از سه قسمت اصلی کانال شوت زباله، دریچه شوت زباله و کامپکتور زباله تشکیل شده اند. سیستم های شوتینگ زباله را می توان در بیرون یا در داخل ساختمان طراحی و نصب کرد. کانال اصلی شوتینگ که ارتفاع آن با ارتفاع ساختمان برابری می نماید در هر یک از واحدهای ساختمان به یک دریچه می رسد. زباله به وسیله این دریچه ها وارد کانال اصلی و در نهایت هم به مخزن گردآوری زباله یا همان کامپکتور می رسد که وظیفه فشرده سازی زباله و کاهش حجم را بر عهده دارد.

اجزای تشکیل دهنده سیستم شوتینگ زباله

کانال اصلی شوت زباله

ارتفاع این کانال به تعداد طبقات و واحدهای ساختمانی و همچنین کاربری آن بستگی دارد. این مجرا از جنس فولاد ضد زنگ و گالوانیزه ساخته می گردد و به منظور به حداقل رساندن اصطکاک میان سطح و زباله ها، دارای سطح مقطع استوانه ای است. اندازه کانال اصلی به تعداد واحدهای ساختمانی بستگی دارد و به طور کلی در بازه 40 سانتی متری تا 80 سانتی متری قرار می گیرد.

کانال تقسیم نماینده یا سه راهی

این سه راهی در واقع محل تماس میان کانال اصلی و دریچه شوت زباله است که زباله بعد از خارج شدن از محفظه دریچه شوت زباله به وسیله این سه راهی و کانال تقسیم نماینده و وارد کانال اصلی می گردد.

سیستم شستشو

شستشوی اتوماتیک سیستم های شوتینگ زباله یکی از مهم ترین قسمت های آن ها به شمار می رود. نحوه کارکرد این سیستم شستشو به این گونه است که نازل های خروج آب در قسمت های مختلف قرارگرفته اند که مسئول پاشش پرفشار آب هستند. بعضی از سیستم های شستشو به منظور کارایی بهتر به یکسری فرچه و ابزار تمیزنمایندگی مخصوص مجهز شده اند.

سرعت گیر

با بالا رفتن تعداد طبقات و ارتفاع ساختمان ها به ویژه برج های مسکونی و به منظور کاهش سرعت سقوط زباله از ارتفاع بالا اقدام به نصب سرعت گیر در بخش های مختلف کانال اصلی می گردد. با استفاده از سرعت گیر ها می توان از پاره شدن کیسه های زباله در هنگام رسیدن به مخزن زباله جلوگیری کرد.

دریچه شوت زباله

یک عدد از این دریچه ها در تمامی واحدهای ساختمانی قرار می گیرند که از جنس فولاد ضد زنگ و گالوانیزه است. این دریچه به گونه ای طراحی شده است که کاربر با باز کردن آن با بوی بد کانال تماس نداشته باشد. به طوری که با باز کردن این دریچه مجرای ورودی به کانال اصلی بسته می گردد و فرد به یک محفظه کوچک در ارتباط است که باید زباله خود را در آن قرار دهد. با بسته شدن دریچه زباله به صورت اتوماتیک از این محفظه وارد کانال اصلی می گردد.

دریچه انتهایی

این نوع از دریچه همان طور که از اسم آن پیداست در قسمت انتهایی کانال اصلی قرار گرفته است و با رسیدن زباله به آن به صورت اتوماتیک باز و بسته می گردد. به منظور جلوگیری از انتشار بو و همچنین ورود حشرات موذی این دریچه باید به طور مناسبی عایق کاری گردد.

سیستم تهویه

به منظور تخلیه هوای نامطبوع داخل مخزن گردآوری زباله و همچنین کانال اصلی، یک سیستم تهویه در نظر گرفته شده است که هوای داخل فضاهای مختلف سیستم شوتینگ زباله را به قسمت انتهایی کانال اصلی راهنمایی می نماید.

عایق صوتی

به منظور جلوگیری از انتشار صدای مربوط به تخلیه زباله و برخورد آن با بخش های مختلف سیستم شوتینگ زباله که واقعاً می تواند آزار دهنده باشد، یک پوشش عایق صوتی را در جداره بیرونی قسمت های مختلف سیستم نصب می نمایند.

مخزن زباله

این قسمت سیستم شوتینگ در واقع مخزن مخصوص گردآوری زباله است. این مخزن ها می توانند مجهز به دستگاه های فشرده ساز یا کامپکتور باشند که حجم زباله ها را به مقدار قابل توجهی کاهش می دهند.

انواع سیستم شوتینگ زباله

دسته بندی های مختلفی در مورد سیستم های شوتینگ زباله انجام شده است ولی به طور کلی از نظر موقعیت نصب و قرارگیری آن ها می توان این سیستم ها را در دو دسته کلی زیر قرار داد.

  • شوتینگ داخلی
  • شوتینگ خارجی

دسته بندی دیگری که در مورد سیستم های شوتینگ زباله انجام شده است بر پایه کارکرد آن ها بوده که به صورت زیر است.

  • شوتینگ نخاله ساختمانی
  • شوتینگ زباله های غیر قابل بازیافت
  • شوتینگ زباله های بازیافت پذیر
  • شوتینگ بیمارستانی
  • شوتینگ هتل ها

مزایا و معایب سیستم شوتینگ زباله

نصب و اجرای سیستم های شوتینگ زباله در آپارتمان ها و برج های مسکونی و تجاری و به طور کلی در هر ساختمان و سازه ای که بتوان از این سیستم ها در آنجا استفاده کرد، مسلماً مزایای زیادی را در پی خواهد داشت. صرف نظر از این مزایا استفاده از این سیستم ها شاید نقاط ضعف و مسائلی را نیز در پی داشته باشد.

مزایا

  • بهبود رفاه و آسایش ساکنین به ویژه در برج ها و ساختمان های مسکونی
  • ارتقای سطح بهداشت و نظافت کلی ساختمان
  • صرفه جویی در هزینه ها به وسیله کاهش استهلاک آسانسور و مصرف برق
  • حذف عامل آزار دهنده، حشرات موذی
  • بهبود امکان مدیریت زباله
  • کاهش احتیاج به نیروی انسانی

معایب

  • آلودگی صوتی در سیستم های شوتینگ زباله قدیمی
  • ورود بوی نامطبوع به فضای داخل ساختمان در شوتینگ های زباله قدیمی

سخن آخر

بدون توضیح استفاده از سیستم های شوتینگ زباله امروزی که بسیاری از مسائل و نقاط ضعف مربوط به سیستم های قدیمی تر را رفع نموده اند برای هر ساختمان در هر مقیاس و کاربری که باشد می تواند مزایای بسیار زیادی را به بار آورد. سیستم های شوتینگ جدید به گونه ای طراحی شده اند که بتوانند سطح ایمنی و بهداشت ساختمان را به حداکثر برسانند.

منبع: ویکی ساختمان
انتشار: 6 فروردین 1400 بروزرسانی: 6 فروردین 1400 گردآورنده: kalarena.ir شناسه مطلب: 1582

به "سیستم شوتینگ زباله چیست؟ معرفی، کاربری، مزایا، معایب و نحوه اجرا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سیستم شوتینگ زباله چیست؟ معرفی، کاربری، مزایا، معایب و نحوه اجرا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید